Hopp til hovedinnhold
En mor ligger på gulvet på pledd med baby og en katt.
RBUP
Publisert på
  • Del:

Hvordan hjelpe mødre og små barn som har flyktet fra krigen?

Hva kan det være lurt å tenke på når man ønsker å bistå mødre og små barn som har opplevd krigen i Ukraina? Vi har tatt en prat med vår Child-Parent-Psychotherapy trener, Henning Mohaupt.

– De fleste ber om hjelp etter en krise, og da dette er en pågående krise har man gjerne andre behov. De som har flyktet ønsker kanskje bare å komme seg gjennom det som skjer akkurat nå, forklarer Mohaupt.

Det er viktig å reflektere over timingen og være ydmyk, da vi ikke vet hva folk trenger. Det aller, aller viktigste er å gjøre seg tilgjengelig på en måte som legger til rette for at målgruppen kan velge å benytte seg av hjelpen, presiserer han.

Så hvordan kan man utforme et tiltak som kan være til hjelp for familiene uten å være påtrengende?

Mohaupt forklarer at han gir ut informasjon om at han har et tilbud folk kan benytte seg av. Videre bestemmer de selv om de ønsker å benytte seg av det.

Han viser til at de har materiell som handler om de minstes psykiske helse og hvordan relasjonen mellom foreldre og barn kan bli preget av kriser. Dette materiellet har de fått oversatt til ukrainsk og det deles ut, for eksempel på hotellet der flyktningene bor. Samtidig gis det opplysninger om kommende informasjonsmøter, der det vil bli mulig å stille spørsmål. De vil også få kontaktinformasjon hvis de eventuelt ønsker å ta kontakt på et senere tidspunkt.

Materiellet Henning bruker er hentet fra Child-Parent-Psycotherapy gruppens tekster om hva små barn trenger etter en krise. Det er også oversatt et omfattende materiale fra Traumenettverk for de minste i USA, som går mer på de spesifikke problemene barnet kan ha.

Her kan du se filmen med Henning

Nedlastbare lenker til materiellet kan du finne nederst i artikkelen på RBUP sin nettside.