Hopp til hovedinnhold
Zupersmart figur.
RVTS Øst
Publisert på
  • Del:

Zupersmart

Anmeldelse: Grundig og gjennomtenkt app lærer barn å håndtere ulike situasjoner, tanker og følelser. Utviklet av norske forskere i tett samarbeid med andre fagpersoner og barn

Zupersmart 
er utviklet av avdeling for Digital Helseforskning ved Oslo Universitetssykehus i samarbeid med RVTS Øst. Solide fagmiljø med andre ord. Appen beskrives i kortform som en app for stressmestring i hverdagen med tips, råd og øvelser. Målgruppen er barn 6 – 12 år.

Via appen får barna trening i å møte ulike scenarioer, utfordringer samt i å gjenkjenne hva som skjer med kroppen under stress. I tillegg har appen egne øvelser for å lære barn å håndtere forskjellige følelser, og det å lære seg å ta gode valg. Appen fungerer fint til hjemmebruk, men også i klasserommet som en del av det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring.


Zupersmart


Format: iOS / Android
Kategori: Helse
Utvikler: Oslo Universitetssykehus HF

Appen er gratis å laste ned og fullpakket av fine animasjoner og figurer. Allerede ved oppstart blir man bedt om (frivillig) å taste inn en PIN-kode slik at andre ikke kan se fremgangen i appen.

Deretter presenteres man for konseptet via noen koselige og barnevennlige figurer. Det er en trygg innpakning for tematikken som barna skal gå inn i, samtidig som hele konseptet er intuitivt og brukervennlig.

Det er også metaforer med at tankearbeid sammenlignes med styrketrening. Skal man bli god på å håndtere tanker og følelser, må man øve. Og dette bildet på trening fungerer helt utmerket.


Bilde fra Zupersmart, som viser de ulike figurene og illustrasjonene.


Appen er delt i to hoveddeler. Øverst finner man et menyvindu som presenterer barnet for en rekke scenarioer. Her er det små fortellinger som barna deretter skal ta stilling til med ulike valg samt strategier for å håndtere utfordringene som oppstår.

Dette har en opplærende funksjon ved at barnet går inn i andres perspektivet, men finner løsninger som også kan fungere den dagen de står i samme type situasjon. I tillegg er det flervalgsmuligheter og ikke kun en løsning på utfordringene som oppstår.

På menyen er foreldre som krangler, at noen har mye å gjøre (stress), at noen gruer seg for noe, å være en god venn og irritasjon og sinne. Situasjonene som oppstår er gjenkjennelige.


Utsnitt fra Zupersmart, visning av virtuelt temarom som handler om stress.


I samme stil som den fantastiske animasjonsfilmen Innsiden ut er det et lite panel med mennesker som analyserer situasjonene som oppstår i disse fortellingene – og gir input. De både presenterer «problemet», men går også i dialog med hverandre og foreslår alternative tanker.

Etter at dilemmaet er blitt introdusert velger man ulike strategier som man kan øve på for å håndtere situasjonen.

Hver strategi – eller styrketrening som appen referer det til – forklares steg for steg. Man veiledes gjennom situasjon og måte å møte det på. Hele prosessen er fremstilt med tale og eventuelt tekst, pluss animasjoner.

Noen ganger er det også interaktive oppgaver som for eksempel å krølle sammen et papir med bekymringen på for å kaste den i søppelet, eller at man skal riste av seg irritasjon ved å bevege kroppsdeler etter musikk.


Utsnitt fra Zupersmart


I den andre delen av appen reiser man gjennom flere etasjer. Her finner man øvelser fordelt på temaene slappe av, tankekraft, sove godt, energi og følelser. I appen omtales dette som temarom og beskrivelse for hvert tema er som følger:

  • Slappe av: Øvelser som kan dempe uro i kroppen
  • Tankekraft: Øvelser som kan hjelpe med tanker som oppstår under stress, for eksempel gruble- og bekymringstanker
  • Sove godt: Øvelser som kan gjøre det lettere å sovne og som kan hjelpe deg å få en roligere søvn
  • Energi: Øvelser som kan gi deg energi og hjelpe deg å være en god venn
  • Følelser: Øvelser som kan roe følelser i stressende situasjoner, for eksempel engstelse og sinne

Ved å trykke på ønsket tema blir man sendt til en etasje som har en hel del gjenstander fordelt rundt omkring i bildet. Hver av disse representerer en øvelse, og ved å trykke på en gjenstand blir man veiledet gjennom en øvelse.

Som eksempel, om man velger energi, kan man trykke på en ballbinge som tar for seg «gøy» – en styrkeøvelse for å få energi og godt humør. En stemme veileder og forteller at man skal mimre tilbake til en gang man hadde det gøy. For å hente denne opplevelsen tilbake i minnet.

I en neste styrkeøvelse skal man øve på det å være en god venn. Blant annet ved å huske tilbake til en gang man delte en fin opplevelse med en god venn.

Ellers inneholder appen pusteøvelser, refleksjonsspørsmål og tips til de forskjellige temaene som appen omhandler. Det er også avspenningsøvelser for å hjelpe barn med å sove og slappe av, og hjelp mot å håndtere skumle drømmer. Også her er det iblant mulig å velge ytterlige strategier for å håndtere forskjellige situasjoner.


Utsnitt fra Zupersmart, visning av Energirommet.


Appen Zupersmart er en fantastisk innretning som kan lastes ned gratis til barnas mobiltelefon og nettbrett. Denne er utviklet av fagfolk og basert på tips og råd som man vet at har dokumentert effekt.

Konseptet er barnevennlig og intuitivt. Her veiledes barna gjennom prosesser og nydelige animasjoner og figurer fungerer som ledsagere. I tillegg fungerer tegningene som forklaringsmodeller som viser hvordan ubehag kan oppleves i kropp og hode. Abstrakte fenomener og følelser blir altså konkretisert på et nivå slik at barn kan forstå det.

Appen fungerer ved å gi barna en verktøykasse til å håndtere nåværende og dermed også kommende situasjoner. Her vil de kunne bli mer obs på egne følelser og tanker, samt lære et god register av strategier for å håndtere disse.

Alle foto: Oslo Universitetssykehus HF

 

Egnethet


Zupersmart 
er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Det er ingen reklame eller kjøpemuligheter.

Utviklerne påpeker i deres personvernerklæring at: «Apper fra Oslo universitetssykehus, må ikke brukes i stedet for kontakt med, undersøkelse hos, eller behandling av lege». Her påpekes det også at:

  • ZuperSmart-appen samler ikke inn data fra bruker og fremgang i ZuperSmart lagres kun lokalt på brukerens enhet
  • All lagring er kryptert
  • Dersom man tillater kameratilgang for enkelte øvelser, vil dette være øyeblikksbilder og vil ikke lagres i ZuperSmart-appen eller på brukerens enhet

Testet på iOS.

Lenke til appen her: iOS eller Android.

Artikkelen og anmeldelse av Zupersmart er hentet fra Barnevakten

Hvordan vurderer Barnevakten apper

Les Barnevaktens kriterer for appanmeldelser